augustus 18, 2022

Showbizzkrant.net

wordt gesponsord door Supreme Hosting

Pano: Identiteit gehuurd

Foto: Eén

Over identeitsfraude – woensdag 29 september op Eén

28 september 2021 –  Kan je als persoon zonder papieren een identiteit huren en daarmee legaal een job vinden? Dat is de vraag waar Pano mee aan de slag is gegaan voor de unieke reportage Identiteit gehuurd.

Het antwoord op die vraag komt na maanden undercover-onderzoek en is zonder meer: ja.

Alles begint met het verhaal van John, een Afrikaan zonder papieren die naar de Pano-reporters Wim Van den Eynde en Laura Niclaes is gestapt. Met een verborgen camera kan hij drie maanden lang registreren wat niemand op een andere manier had kunnen vaststellen.

Pano toont zo een clandestiene markt waar mensen zonder papieren zich uit de naad werken, hoe ze worden betaald en vaak uitgebuit, in ruil voor een bestaan in de schaduw, zonder rechten, zonder zekerheid, zonder toekomst.

(Europese) Identiteitsfraude is – volgens het Pano-onderzoek – niet moeilijk én het is wijdverspreid.

Reportage: Wim Van den Eynde en Laura Niclaes
Eindredactie: Sara Van Boxstael en Pascal Seynhaeve

Een programma van VRT NWS voor Eén.

Identiteit gehuurd in Pano: woensdag 29 september om 21.25 u. op Eén