augustus 18, 2022

Showbizzkrant.net

wordt gesponsord door Supreme Hosting

Pano: Moskee beïnvloed

Duidingsmagazine met indringende reportages over de grote thema's van deze tijd. Een gedreven team van reporters diept de beste nieuwsverhalen uit en zoekt het antwoord op actuele vragen. -

Over buitenlandse invloed in Belgische moskeeën – woensdag 6 oktober op Eén

5 oktober 2021 – Pano zoomt deze keer in op buitenlandse beïnvloeding en financiering van moskeeën in ons land. Eind vorig jaar waarschuwde de dienst voor de Veiligheid van de Staat voor Marokkaanse inmenging en spionage in de Grote Moskee in Brussel. Er was al bezorgdheid over de banden met Saoedi-Arabië. En men keek ook in de richting van Turkije wat betreft beïnvloeding via onze moskeeën.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers wil met een nieuw decreet buitenlandse beïnvloeding en financiering binnen lokale geloofsgemeenschappen tegengaan. Gebedsplaatsen kunnen erkend worden, maar wel onder strikte voorwaarden. Een nieuwe informatie- en screeningsdienst moet daarop toezicht houden.

Pano onderzoekt de situatie in onze moskeeën, want tientallen moskeeën wachten al jaren op een erkenning door de overheid. Is er sprake van schadelijke buitenlandse invloeden of financiering? En wat is de impact daarvan op de moslimgemeenschap in ons land?

Pano sprak met gelovigen, klokkenluiders en ministers over geldstromen, politieke beïnvloeding en intimidatie. Niet alleen lokale moskeeën en verenigingen worden onderzocht, maar ook de Moslimexecutieve komt in het vizier. Rond de organisatie die alle moslims in België moet vertegenwoordigen hangt een waas van schimmigheid en ondoorzichtigheid.

Reportage: Stefaan Meerbergen & Victor Van Driessche
Eindredactie: Sara Van Boxstael en Pascal Seynhaeve

Een programma van VRT NWS voor Eén.

Moskee beïnvloed in Pano: woensdag 6 oktober om 21.25 u. op Eén